Wybieramy największy przysmak wielkanocny [SONDA]

Wybieramy największy przysmak wielkanocny [SONDA] pixabay.com

Od poniedziałku (21 marca) do piątku (25 marca) na naszej stronie internetowej możesz głosować na najlepsze potrawy wielkanocne. Weź udział w sondzie i zdecyduj, który z przysmaków ze świątecznego stołu lubisz najbardziej.

Zbliża się Wielkanoc. Pewnie większość z nas już rozpoczęła świąteczne przygotowania. Na naszych stołach pojawią się potrawy, które nieodłącznie wiążą się z tym wyjątkowym czasem. Które z nich lubicie najbardziej?

Największy przysmak wielkanocny to:

Babka drożdżowa

To jeden z symboli Wielkanocy. Wielu z nas nie wyobraża sobie Świąt bez tego właśnie ciasta. Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, a smakuje wybornie!

Fot. pixabay.com

Biała kiełbasa

Koniecznie musi znaleźć się na wielkanocnym stole, chociaż niektórzy wolą tradycyjną kiełbasę wiejską. Nie musi być podawana jedynie w żurku, można przyrządzić ją na wiele innych sposobów, np. pieczoną czy w sosie.

Fot. pixabay.com

Chrzan z jajkiem

Jedni wolą zwykły chrzan, inni dodają do niego żółtka jajek. W ten sposób powstaje łagodniejsza wersja tego przysmaku.

Jajka z majonezem

Jak Wielkanoc, to oczywiście jajka! Można je podawać w różny sposób, ale chyba najpopularniejsze są jajka ugotowane na twardo z odrobiną majonezu.

Fot. pixabay.com 

Mazurek

To kolejny symbol Wielkanocy. Może mieć różny kształt i smak, ale ważne, żeby był słodki i kolorowy. Najlepiej pokryty kajmakiem lub lukrem oraz bakaliami.

Fot. Wikimedia Commons/Anwar2

Pascha

To tradycyjna potrawa wielkanocna. Przygotowuje się ją z twarogu lub mleka, śmietany, masła z dodatkiem żółtek, cukru, wanilii i innych składników, w tym bakalii.

Pasztet

Bez niego trudno wyobrazić sobie wielkanocny stół. Oczywiście jedni wolą drobiowy, inni z królika czy gęsi. Opcji jest naprawdę wiele.

Fot. Wikimedia Commons/MOs810

Żurek/Barszcz biały

Tego dania również nie może zabraknąć. Na południu i zachodzie kraju jada się żurek, natomiast barszcz biały popularny jest głównie na wschodzie i w centralnej Polsce. Oczywiście z dodatkiem białej kiełbasy.

Fot. Wikimedia Commons/MOs810

 

A może w Waszych domach przygotowuje się inne smakołyki? 

Więcej: