Tego nie może zabraknąć na wigilijnym stole

Tego nie może zabraknąć na wigilijnym stole pixabay.com

Już jutro wraz z bliskimi zgromadzimy się na wieczerzy wigilijnej. Zgodnie z tradycją na stole powinno znaleźć się 12 potraw. Sprawdźcie, o czym nie możecie zapomnieć w ten szczególny dzień. 

Tradycja głosi, że wieczerzę wigilijną rozpoczynamy, kiedy na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka. Zanim to jednak nastąpi musimy wszystko przygotować. Bardzo ważne jest odpowiednie udekorowanie stołu. Obrus na znak czystości Maryi powinien być biały, a pod nim koniecznie musi znaleźć się sianko, które symbolizuje żłóbek Jezusa. Musimy również pamiętać, aby zostawić jedno puste nakrycie dla niespodziewanego gościa. 

Wigilijne obrzędy rozpoczyna najstarszy w rodzinie. Tradycyjnie czytana jest Ewangelia według św. Łukasza. Następnie wszyscy goście łamią się opłatkiem i składają sobie życzenia. Po tym można przystąpić do uroczystej kolacji, która powinna składać się z 12 dań.

Barszcz czerwony z uszkami

Najczęściej rozpoczyna wigilijną wieczerzę. Nieodłącznym elementem tej potrawy są uszka nadziewane grzybami. Dawniej wierzono, że buraki zapewniają urodę i długowieczność.

fot. fotolia.pl

Kompot z suszu

Przygotowuje się go z różnych suszonych owoców. Najczęściej są to śliwki, jabłka czy gruszki. Fanami tego kompotu zazwyczaj nie są dzieci, ale bez niego nie może obejść się żadna tradycyjna Wigilia. 

fot. fotolia.pl

Pierogi z kapustą i grzybami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów. Obowiązkowo z kapustą i grzybami. W niektórych domach podaje się też pierogi ruskie lub z suszonymi śliwkami.

fot. fotolia.pl

Kluski z makiem

To danie pochodzi z Wielkopolski. Do domowych klusków dodajemy masę makową z rodzynkami i orzechami. 

Kapusta z grochem

Pierogi z kapustą to za mało! Koniecznie musimy przygotować też kiszoną kapustę, najlepiej z grochem. Według tradycji jest ona kojarzona z bogactwem i dostatkiem.

Kutia

Przygotowywana jest z pszenicy, maku, miodu, dużej ilości bakalii i mleka. Smak dania dopełniają też orzechy. 

fot. fotolia.pl

Karp

To najpopularniejsza ryba, którą spożywamy tego dnia. Można przygotować ją w różnej formie. Często po prostu się ją smaży. Ryba jest symbolem życia i płodności. 

fot. fotolia.pl

Ryba po grecku

Przygotowuje się ją z podsmażonego filetu ryby z dodatkiem warzyw. Całość duszona jest w pomidorowym sosie. Danie można podawać na zimno lub na ciepło.

fot. fotolia.pl

Śledzie

Mogą być podawane w różnej formie: w śmietanie, w galarecie, w oleju albo w formie sałatki. Jak przyrządza się je w Waszych domach?

fot. fotolia.pl

Zupa grzybowa

W wielu domach nie może zabraknąć także zupy grzybowej, najlepiej z dodatkiem suszonych grzybów, które nadają jej niepowtarzalnego aromatu. Podaje się ją z kluskami lub makaronem i odrobiną śmietany.

Piernik

Na deser koniecznie musimy przygotować piernik. Jest to bardzo „świąteczne” ciasto, zwłaszcza dzięki korzennym przyprawom, które nadają mu cudownego aromatu.

fot. pixabay.com

Makowiec

Podobno mak spożywany w Wigilię ma przynieść szczęście. Właśnie dlatego na naszym stole nie może zbraknąć makowca, najlepiej przygotowanego z ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii. 

fot. fotolia.pl

Trzeba też pamiętać, że zgodnie z tradycją powinno się spróbować każdej z dwunastu wigilijnych potraw, ponieważ przynosi to szczęście w nadchodzącym roku.

Miłego gotowania! :)

Więcej: