Przygotuj się na Tłusty Czwartek [CIEKAWOSTKI]

Przygotuj się na Tłusty Czwartek [CIEKAWOSTKI] pixabay.com

Tradycyjnie ten dzień rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Jego symbolem stał się niewątpliwie pączek, ale z tej okazji przygotowujemy także inne przysmaki. Co wybieramy najczęściej?

Tegoroczny karnawał był wyjątkowo krótki i… niestety dobiega końca. Musimy więc godnie go pożegnać. Najlepszą okazją jest Tłusty Czwartek, który zgodnie z kalendarzem chrześcijańskim wypada w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tego dnia żadna dieta nie obowiązuje, a im więcej smakołyków zjemy, tym większe szczęście nas czeka. Jeden z przesądów głosi bowiem, że jeżeli ktoś w Tłusty Czwartek nie zje ani jednego pączka, nie będzie mu się wiodło.

Pączki

Oczywiście tego dnia na stołach królują pączki. W wielu miastach od rana ustawiają się długie kolejki do cukierni. Jeśli ktoś ma jednak dość czekania, może przygotować pączki samemu. Trudne - pomyślicie. A jednak niekoniecznie! Żeby zrobić pączki, potrzebujemy mąkę, żółtka, cukier, masło, drożdże, mleko, odrobinę spirytusu oraz szczyptę soli, a do nadzienia najlepiej marmoladę różaną. Możemy użyć też czekolady, budyniu lub ajerkoniaku, a całość posypać cukrem pudrem lub polać lukrem i udekorować skórką z pomarańczy. Pączki smażymy w głębokim tłuszczu - najlepiej na smalcu. Spróbujecie?

fot. pixabay.com

Faworki

Innym popularnym przysmakiem tego dnia są faworki, czy jak kto woli - chrust. Są to chrupkie ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Żeby je przygotować potrzebujemy: mąkę pszenną, żółtka, szczyptę soli, odrobinę spirytusu i gęstą kwaśną śmietanę. 

fot. Wikimedia Commons/Blazej Pieczynski 

Róże karnawałowe

Z tego samego ciasta możemy też zrobić róże karnawałowe, czyli ciastka, które kształtem przypominają róże. Zrobione są z trzech warstw ciasta o różnej średnicy i ponacinanych na brzegach. Tak przygotowane kółka kładzie się jedno na drugim i smaży, a na koniec na środek należy nałożyć odrobinę marmolady z dzikiej róży. Całość można posypać cukrem pudrem.

fot. Wikimedia Commons/Cancre 

Co ciekawe, dawniej pączki nadziewano mięsem, boczkiem lub słoniną i zapijano je wódką. Teraz chyba mało kto praktykuje podobne zwyczaje. Ale może warto spróbować? ;) 

A Wy wolicie pączki czy faworki? Zagłosujcie w naszej sondzie! 

W Tłusty Czwartek wybieram:

Smacznego! 

Więcej: