Niewidzialna degustacja. Zaufaj szóstemu zmysłowi

Niewidzialna degustacja. Zaufaj szóstemu zmysłowi Materiały prasowe

Niewidzialna Degustacja to próbowanie i odkrywanie smaków w ciemności, która wyostrza nasze zmysły i  dopuszcza do głosu szósty zmysł. W jej trakcie można się przekonać, jak to jest, kiedy nie widzi się zupełnie nic. Jak w takiej sytuacji swobodnie się poruszać albo zjeść posiłek? 

Niewidzialna Wystawa to wyjątkowe miejsce, które zabiera odwiedzających w intuicyjną i niecodzienną podróż w niewidzialny świat. To niepowtarzalna okazja, by zmierzyć się z wyzwaniem radzenia sobie w codziennych sytuacjach bez pomocy wzroku – wyłącznie za pomocą zmysłu słuchu, węchu, równowagi… To nie tylko doskonała inicjatywa, aby odkryć na nowo otaczającą nas przestrzeń – zapachy, dźwięki, struktury, materiały,  smaki – ale również sposób na doświadczenie świata z perspektywy osoby niewidomej.

Akademia Kulinarna Whirlpool postanowiła dołączyć do tego projektu i w jednym z pomieszczeń Niewidzialnej Wystawy zaaranżowała… restaurację. Uczestnicy Niewidzialnej Degustacji nie mogą zobaczyć tego, co jedzą.

O tym, skąd wziął się pomysł na tego typu projekt, opowiada Małgorzata Szumowska, dyrektor Niewidzialnej Wystawy.

- - : - - / - - : - -

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, który skomponował menu Niewidzialnej Degustacji, wyjaśnia, czy zmysł wzroku jest potrzebny w czasie jedzenia.

- - : - - / - - : - -

Dlaczego zatem warto iść na Niewidzialną Degustację? Tłumaczy Małgorzata Szumowska.

- - : - - / - - : - -

Jakie niecodzienne sytuacje zdarzają się w czasie zwiedzania Niewidzialnej Wystawy? Mówi Łukasz Słowik - przewodnik.

- - : - - / - - : - -

Zobaczcie przykładowe dania, których można skosztować w trakcie Niewidzialnej Degustacji. Organizatorzy zapewniają, że menu będzie się zmieniać z każdą kolejną edycją projektu. 

Więcej: