Europa na widelcu we Wrocławiu

Europa na widelcu we Wrocławiu

Kulinarne święto już po raz kolejny początkiem czerwca zawita do stolicy Dolnego Śląska. Motywem przewodnim tej edycji będą potrawy serwowane w Europejskich Stolicach Kultury. Na turystów i mieszkańców czeka mnóstwo atrakcji i przepysznych dań, a ekipa Radia ZET Gold będzie zdawała relacje z serca wydarzeń!

Festiwal kulinarny Europa na Widelcu po raz pierwszy zagościł na wrocławskim Rynku w 2009 roku. Od tego momentu w czerwcu każdego roku, podczas Europy na Widelcu, kuchnia dolnośląska staje się dla nas elementem większej całości. Regionalne produkty układane są na stołach obok dań chociażby z Wielkiej Brytanii, Chorwacji, Ukrainy, Hiszpanii, Francji, czy Niemiec. W ten sposób zapraszani są wrocławianie i turyści do brania udziału w wielkiej biesiadzie na wrocławskim Rynku.

Każdego roku na festiwal składa się kilka podstawowych wydarzeń, takich jak: jarmark potraw i produktów regionalnych, biesiada europejska, parada kucharzy oraz pokazy kulinarne ambasadorów festiwalu – Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta.

Sprawdź, jak bawiliśmy się w ostatnich latach.

Sprawdź menu festiwalu: http://enw.smakiwroclawia.pl/europa-na-widelcu-2016/europa-na-widelcu-2016-menu-festiwalu/

Program festiwalu „Europa na widelcu”

czerwiec 2016 

Rynek, Wrocław

3 czerwca, Dzień wrocławski

Zaczynamy o 15.30, otwieramy kasy i zapraszamy do spróbowania kuchni Wrocławia

W programie:

  • premiera „Wrocławskiej książki kucharskiej”
  • zabawy z nagrodami i pokazy gotowania na scenie
  • konkurs na najlepszy produkt dolnośląski
  • warsztaty pieczenia specjału dawnego Wrocławia
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • stoisko promujące Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Dolnego Śląska
  • koncert zespołu Ŝanĝo

- Co nas czeka w piątek?

- - : - - / - - : - -

- Rozmowa z Beatą Śniechowską - Wrocławska Książka Kulinarna

- - : - - / - - : - -

- Robert Makłowicz o tym, co dobrego możemy zjeść na Europie na widelcu

- - : - - / - - : - -

- Laureatka konkursu na najlepsze smaki Dolnego Śląska

- - : - - / - - : - -

4 czerwca, Biesiada Europejskich Stolic Kultury

O 12.45 rozpoczynamy paradą kucharzy. Nieco wcześniej (o godzinie 11:00) ruszy sprzedaż cegiełek na 36 potraw z 16 Europejskich Stolic Kultury

Ponadto w programie:

  • specjalny klip upamiętniający rocznicę wolnych wyborów
  • gotowanie na scenie (wyjątkowi goście!)
  • warsztaty pieczenia chleba
  • konkursy z nagrodami
  • animacje dla dzieci i nauka ze Staropolanką
  • koncert Backstage Acoustic
  • na finał tort i premierowy występ Wrocław Respect Orchestra

- Co będzie się działo w sobotę?

- - : - - / - - : - -

- Czego nie wiesz o przetworach truflowych?

- - : - - / - - : - -

- Co zamierzają smakować goście Europ na widelcu?

- - : - - / - - : - -

- Muzeum poczty i telekomunikacji we Wrocławiu

- - : - - / - - : - -

- Parada szefów kuchni

- - : - - / - - : - -

- Jak wrażenia po podniebnym posiłku? Dinner in the Sky

- - : - - / - - : - -

- Robert Makłowicz o Europie na widelcu

- - : - - / - - : - -

- Co smakuje najbardziej mieszkańcom Wrocławia?

- - : - - / - - : - -

- Jakie smaki ciszyły się największą popularnością?

- - : - - / - - : - -

Imprezy towarzyszące

Rynek, Wrocław (1–5 czerwca)

W programie:

Muzeum Poczty i Telekomunikacji (3 czerwca)

O godz. 12.00 odbędzie się wernisaż wystawy „Europa od kuchni” – zaprezentowane zostaną znaczki pocztowe z serii Europa poświęcone gastronomii oraz fotografie wyłonione w konkursie zatytułowanym „Tropem europejskich smaków”, zorganizowanym przez Muzeum i Biuro Promocji Miasta i Turystyki we Wrocławiu.

 

  1. Solny (3–5 czerwca)

Podniebny poczęstunek na platformie Dinner in the Sky

(bilety można zakupić online i wygrać w konkursach na scenie)

Browar Mieszczański (4–5 czerwca)

4 czerwca od 14.00 do 22.00, a 5 czerwca od 11.00 do 18.00 Browar Mieszczański zaprasza na Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa

W programie:

  • koncerty (Banda Comunale)
  • iluminacje świetlne Claudi Reh
  • premiery piw z wrocławskiego browaru kontraktowego Sancti Lucas

5 czerwca w Browarze Mieszczańskim odbędzie się Food Design Expo, czyli plenerowe, otwarte warsztaty kulinarne i premierowa wystawa projektów dyplomowych studentów Food Design łódzkiej ASP.

 

Więcej: