Eko Wrocław. Targi żywności ekologicznej i zdrowego stylu życia

Eko Wrocław. Targi żywności ekologicznej i zdrowego stylu życia

Już 12 i 13 marca 2016 r. w Hali IASE we Wrocławiu odbędą się targi TAR-ECO. Na gości czekają wykłady, warsztaty, prezentacja i degustacja zdrowej żywności. Radio ZET Gold jest patronem medialnym wydarzenia.

Targi TAR-ECO to doskonała okazja dla firm z branży, producentów, sprzedawców produktów ekologicznych oraz miłośników zdrowego i aktywnego stylu życia do zaprezentowania się przed bezpośrednim klientem, jak też nawiązania współpracy ze sklepami, hurtowniami, a co najważniejsze to bezpośredniego kontaktu z osobami zainteresowanymi tym tematem.
Targi te są kontynuacją i rozszerzeniem organizowanych już od 6 lat do tej pory Kiermaszy Żywności Ekologicznej i Produktów Regionalnych we Wrocławiu, na placu pod Iglicą.Jeśli produkujecie, dystrybuujecie, sprzedajecie żywność ekologiczną lub interesuje Państwa zdrowy i ekologiczny tryb życia jest to obowiązkowe miejsce do odwiedzenia na eventowej mapie Wrocławia. 

Podczas targów odbędą się prezentacje i degustacje m.in :
• żywność pochodząca z upraw ekologicznych;
• żywność regionalna;
• wysokiej jakości miody;
• makaron, mąka, kasza, ryż;
• przetwory mleczne i jajka;
• oleje i oliwy;
• herbata, kawa, kakao;
• soki, napoje, syropy;
• przetwory z owoców i warzyw;
• zioła i suplementy diety;
• witaminy i minerały;
• ekologiczne wyroby mięsne i wędliny;
• słodycze;
• kosmetyki naturalne;
• jednostki certyfikujące;
• zdrowy styl życia
• diety wegańska, paleo, wegetariańska, bezglutenowa
• suplementy diety
• dietetyka

Ponadto:

Uniwersytet Przyrodniczy
Wykłady:
- Temat: „Dodatki do żywności E”, prowadzący prof. A. Jarmoluk.
- Temat: „Żywność regionalna, tradycyjna i naturalna, prowadzący dr M. Oziembłowski.
- Temat: „ Czy diety cud są cud”, prowadzący dr hab. M. Bronkowska.
- prezentacja Kół naukowych Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego

Zdrowa Słodycz
Wykłady:
- Temat: „Szkodliwość cukru dla organizmu”, 
- Temat: „Zamienniki cukru w wypiekach i nie tylko. Wady i zalety”.
- degustacja „ Zdrowej Słodyczy” 

„ Grochem o ścianę” Ada Biernaczyk
Wykłady:
- Temat: "Oswoić weganizm. Dlaczego coraz więcej ludzi decyduje się na dietę roślinną"- (rodzaje wykluczeń produktów odzwierzęcych z diety; produkty pochodzenia zwierzęcego ukryte w żywności (m.in. koszenila, żelatyna, podpuszczka, miód itp.)
- Temat: obalamy hasło – „ Pij mleko, będziesz wielki”
- Temat: „Co nam daje dieta roślinna - opinie naukowców zajmujących się dietetyką; co nam szkodzi?”
- Temat: „Skrajny weganizm - czy zdrowy? Złoty środek w diecie każdego człowieka - co radzi Jamie Oliver?” (produkty wegan, które szkodzą - np. olej palmowy itp.)

Gospodarstwo Rolne Kiszonki Michał Sznajder
Warsztaty:
- Temat: „Kiszenie buraczków (scena)”

Cafe Babilon Laura Chołodecka
- Pokaz: 
- „ Typy mąk do poszczególnych wypieków chleba. Czym się różnią? Gdzie kupić? Jak wykonać zakwas? Prezentacja wielu typów mąk oraz ziaren do wykorzystania”. Na stanowisku będzie można zaopatrzyć się w zakwas specjalnie przygotowany na tą okazję. 

FUN FIT II, siłownia Stadion Wrocław
- strefa sportowa, na której będzie można porozmawiać z instruktorami zajęć, zadać im pytania i skorzystać z „mini siłowni”. 
- trener służący poradami, 
- możliwość zrobienia badania składu ciała, 
- pokaz: instruktor jujitsu

„Szczypta Świata” „ Pizca del Mundo”
- warsztaty kawowe- dowiedzą się Państwo jak uprawiana jest ekologiczna kawa, kilka słów o procesie jej palenia, mielenia oraz zaparzania. Dodatkiem będą podane jej właściwości. 
- yerba mate – czym się różni uprawa ekologicznej od tradycyjnej, jak wygląda jej przetwarzanie, jakie ma właściwości i jak prawidłowo ją zaparzać 
- bazar smakosza, 

Slowly Veggie 
Na scenie:
Roślinna kuchnia Slowly Veggie: Pesto z zieleniny
Urodzinowy tort Slowly Veggie (dmuchanie świeczek i „Sto lat” na scenie – krótki set)
Roślinna kuchnia Slowly Veggie: owocowo-warzywne smoothie do pracy

Na stoisku:
Urodzinowy tort Slowly Veggie
Degustacja potraw ugotowanych na pokazach kulinarnych, przysmaków od Zmiany Zmiany i Aurile
Konkursy z nagrodami (smakołyki od Zmiany Zmiany, kawa od Aurile, kosmetyki, archiwalne numery Slowly Veggie)

Greenpeace
- Akcja wolontariuszy promujący wiodący temat o ochronie środowiska (więcej szczegółów wkrótce)

FORMEDS 
Wykłady:

- Temat: „ Suplementy diety w formie proszku Formeds- informację o witaminie B12, acetylu L- karnitynie i witaminie C”

- Temat: „Zdrowe kości- informację o witaminie D3 i K2 MK7”

Akademia Młodego Kucharza:

- Warsztaty kulinarne dla dzieci – rodzinne zdrowe gotowanie 

Oczywiście nie zabraknie również licznych degustacji oraz prezentacji produktów o na stanowiskach Naszych partnerów.

Termin: 12-13.03.2016
Gdzie: Hala IASE, kompleks Hali Stulecia, ul. Wystawowa 1, Wrocław
Bilety 5 zł

Imprezę poleca Radio ZET Gold!

Więcej: