Skąd się wzięły nazwy popularnych polskich potraw?

Skąd się wzięły nazwy popularnych polskich potraw? Wikimedia Commons/Stako

Pirogi ruskie, fasolka po bretońsku, ryba po grecku… Ale czy na pewno? Ekipa programu „Zawsze Rano - Radio ZET Gold” postanowiła sprawdzić, dlaczego te dania tak się właśnie nazywają.

Pizza kojarzy nam się z Włochami, a dania z ryżem z kuchnią azjatycką. I słusznie, ale są też takie dania, które mimo swojej jednoznacznej nazwy, nie do końca wywodzą się z tego państwa np. fasolka po bretońsku. Nasz reporter poszukał innych potraw.

64 lata temu wprowadzono kartki na cukier. A jak dziś słodzimy sobie, gdy chcemy coś załatwić? Na co możemy sobie pozwolić?

W tym tygodniu w naszej internetowej sondzie pytamy Was o to, którą europejską stolicę warto odwiedzić. Głosowanie trwa do piątku. Zapraszamy do zabawy!

Zajrzyjcie też na Facebooka Zawsze Rano - Radio ZET Gold.

Słuchaj „Zawsze Rano - Radio ZET Gold” od poniedziałku do piątku od 6:00 do 10:00!

Więcej: